Импрегниране

Импрегниране

Πpи cлyчaи на пoчиcтвaнe нa ĸaмeнни фacaди, oбpaзци нa изĸycтвoтo, pecтaвpaция нa пoвъpxнocти c виcoĸa cтoйнocт и дpуги, e cилo пpeпopъчитeлнo oбpaбoтĸитe дa зaвъpшaт c нaнacянe нa cъoтвeтнaтa пoдxoдящa пpeдпaзнa eмyлcия, нaпpимep paзлични импpeгнaнти зa фacaди и ĸaмeнни пoвъpxнocти.

Естествените облицовъчни камъни се използват за най-различни цели: за външни и вътрешни стени, за камини, колони, подови настилки, огради, комини и други. В последно време те са особено популярни. Често човек пропуска нещо много важно, а именно да ги импрегнира.

Всеки камък има различен абсорбиращ ефект. Импрегнанта е субстанция, която прониква под повърхността – до около 1.5мм. в зависимост от вида на камъка и запълва порите му, като по този начин предотвратява проникването на вода и други течности. Замърсяванията остават на повърхността и по-лесно се почистват. Когато е нанесен правилно импрегнанта не влияе на структурата и на външния вид на камъка. Основната цел на импрегнанта е да защитава вътрешността на естествения камък от оцветяване. Той предпазва от поемане на влага и течности, но не предпазва повърхността на настилката. За предпазване горният слой на повърхността се използват запечатващи емулсии – запечатката създава защитен филм върху повърхността на камъка. Важно е да се знае, че нито импрегнанта, нито запечатката имат сто процента отблъскващ ефект – ако има разлив върху камъка /масло, кафе, вино и др./ и той остане непочистен достатъчно дълго време повърхноста ще се оцвети. Импрегниращите и запечатващи субстанции забавят процеса на проникване и дават възможност замърсяването да бъде почистено преди да се получи оцветяване на материала. Препръчително е всеки камък от типа на мрамор, варовик, травертин да бъде запечатан още при поставянето му. Не трябва да се пренебрегва и факта, че освен повърхността на камъка, запечатката предпазва от замърсяване и фугите между плочите.

Навременното нанасяне на защитно покртие върху нов или скоро обработен /шлайфан и полиран/ камък е вид превантивна мярка, която ще помогна за запазване на неговата свежест и красота във времето.

Импрегниран камък с мокър ефект